středa 29. ledna 2014

Osamělá posedlost

Nedokážu udržet delší dobu pozornost. Něco pořádně nastudovat a něčemu se věnovat. Jsem každou chvíli posedlá nějakou jinou osobností ať už reálnou či fiktivní. Takže hledám videa, fan videa, fotky. Mezi prvními to byla dvojice Buffy a Spike, potom Tom Felton (představitel Draca Malfoye) ve vězni z Azkabanu. Zvláštní je, jak se různými cestami dostávám k něčemu dalšímu.
 
V pátek jsem se musela podívat na Drakovu kletbu, dokument o životě Bruce Lee. Už od malička jsem chtěla umět kung fu nebo karate, takže jsem ujetá na bojové filmy. On byl neskutečný borec. Důkazy i zde
- Dokázal udělat kliky na dvou prstech jedné ruky.
- Úderem palce jedné ruky dokázal odhodit protivníka o dva metry.
- Když se konečně prosadil a stal se hvězdou, filmová studia v Hong Kongu nabízela smlouvu na film každému, komu by se ho podařilo porazit v souboji. Když chodil po ulici, na každém kroku ho někdo vyzýval. S vyzyvateli byl schopen bojovat i v přestávkách při natáčení filmu, z čehož režisér nebyl moc nadšený.
- DOKÁZAL UDĚLAT KLIKY NA DVOU PRSTECH JEDNÉ RUKY!!!
- Mezi jeho žáky patřil Steve McQueen a James Caan.
Jeho smrt je dodnes velká záhada a velká ztráta.
 
Což mě přivádí k jeho synovi Brandonovi. Objevil se na konci dokumentu o svém otci. Byl takové zlatíčko. Jinak se to nedá vyjádřit.
Takže jsem si pustila Vránu. Film, při jehož natáčení zemřel. Byl zastřelen nešťastnou náhodou, když v pistoli byly ostré náboje místo slepých. Natáčení filmu bylo poznamenáno řadou katastrof a úrazů, jeho smrt to završila.  Brandonovo jméno zůstalo navždy spjaté s tímto filmem.
Film je natočen na motivy stejnojmenného komiksu. Rok poté, co byl zavražděn on a jeho snoubenka, se Eric Draven vrací ze záhrobí, aby pomstil svou smrt. Stačí, aby následoval vránu a ta ho zavede k jeho vrahům. Dokáže vidět jejíma očima a je nezranitelný. Brandon byl neuvěřitelný, měl úžasnou fyzičku a dokázal být zranitelný i pořádně drsný. Film má temnou, gotickou atmosféru a parádní záporáky, kterým budete bez slitování přát jejich smrt.
Hlášky:
T-Bird: Mám potíže. Jeden z mejch hochů měl smůlu a je po něm.
Top Dollar: Nepovídej. Který?
T-Bird: Tin Tin. Někdo mu napíchal všechny jeho nože do všech jeho orgánů hezky podle abecedy.
 
Top Dollar: T-Bird nedorazí. Měl dneska takovou menší smrtelnou nehodu.
 
Další moje smůla je, že většinou mě zaujmou seriály, které byly nespravedlivě zrušeny v průběhu první série. Už jsem zkoukla Firefly a teď mi zbývá jen posledních pět dílů Moonlight. Fakt mě to štve, protože se to pěkně rozjíždí, jsem zvědavá, co bude dál, ale zároveň si je chci šetřit, protože je mi líto, že bude brzo konec.
 
Moonlight je upírská detektivka. Mick St.John je detektiv, je mu asi 93 let a žije v L.A. Upírem ho učinila jeho manželka o svatební noci, byl to svatební dar pro něj, kterým se mu ovšem nezavděčila.
Upíři zde můžou na slunce, ale oslabuje je. Kolík je nezabije, jen znehybní. Zabít je může oheň, pokud zůstanou dlouho na slunci a useknutí hlavy. Hlavně se mi tam líbí Jason Dohring jako 400 let starý upír a Mickův nejlepší přítel. Jasona si pamatuju ještě jako Logana z Veronicy Mars. Takže si pouštím fanvidea Logana s Veronicou a přemýšlím o tom, jestli si stáhnu všechny díly. Miluju buzzfeed

Další můj oblíbený pár je Deeks a Kensi z NCIS: LA. Člověk pořád čeká, kdy se ti dva dají dohromady, ale zároveň to nechce, protože už tam nebude to napětí.

Připadám si jako magor. V mém okolí neznám nikoho, kdo by si stahoval seriály v angličtině, všichni se spokojí s tím, co je v televizi. I když každá ženská má asi svou oblíbenou dvojici a milostný příběh, ale nechává si to pro sebe.

sobota 18. ledna 2014

Už mě to štve

Už mě štve, jak pořád novináři někoho soudí podle váhy. Občas člověk zahlédne titulek ze super časopisu "Super" nebo "Plesk" a nestačí se divit, kdo se všude vykozil, že Ewa Farna má kejty, že Kristelová je sexy anorektička se silikonama, sexy tělíčko je volné, jelikož se právě rozešla s přítelem a další výblitky. Přitom, kdybysme viděli naživo inteligenty, co to píšou, asi to nebudou moc atraktivní lidé, že jo?

Herečku kritizují kvůli váze. Diskuse je výživná. Kydy o tom, jak i když tvrdí, že se má ráda, ve skutečnosti každý večer sedí doma s kýblem zmrzliny a brečí do ní. To je prostě k smíchu. Svým názorem na druhé vlastně ukazujeme jací jsme my. Takže problém se sebou má ten, kdo tvrdí, že když člověk nevypadá jako supermodelka se nemůže mít rád, jaký je. On sám se nedokáže přijmout. Kromě toho,  herce jako John Candy nebo John Goodman, někdy někdo odsuzoval, že váží kolem stopadesáti kilo?  Asi se jim to prominulo, že byli komici a hlavně chlapi. Protože ženský přece letí hlavně na charisma a smysl pro humor.

 Na to, jak je naše společnost technicky vyspělá, je stále názorově zaostalá. Hlavně mi připadá, že je stále dvojí metr na chlapy a ženy. Žena musí být štíhlá, jinak ji chlap nebude chtít a hlavně musí být štíhlá, aby se náhodou  někomu, když se na ni podívá nezačalo navalovat. Jako, kde to jsme? Jo, na jednu stranu se přikláním ke zdravějšímu životnímu stylu, ale není to styl každého. Každý má právo se rozhodnout, co se sebou udělá. 

Což mě přivádí k pro ana blogům, kde holky věří tomu, že když budou vážit 35 kg, konečně budou šťastné a hubené. Nesnáším slovo hubená. Hubená znamená vychrtlá jak tyčka bez prsou, bez boků, bez pohlavních znaků. Ty holky mi připadají čím dál pitomější. Takže, rozhodnu se, že budu anorektička, protože když mám 160 cm a 55 kg, jsem tlustá jako prase, to musí být každému naprosto jasné. Založím si blog a začnu brouzdat po netu a žebrat o spřátelení další zoufalkyně. A co se stane, když narazím na blog Annie (beauty n skinny), která se po roce skoro hladovění dostala na 40 kg, její tělo už odmítá jídlo a ona tam píše, jak se vidí tlustá, i když ostatní jí říkají, že je chodící kostra, nemá sílu na to otevřít skříňku a zvednout po sobě židli? Napíšu jí, jak musí skvěle vypadat a že prosím prosím o spřátelení a rady jak se naučit zvracet. Tohle už hraničí s mentální zaostalostí.

Mě hlavně fascinuje to mužské sebevědomí, že může vážit stopadesát kilo a stejně je přesvědčen, že má nárok nejmíň na Miss World. Žena může mít superpostavu a stejně si říká, jak je tlustá a že si jí žádná chlap nevšimne. 

Nedávno jsem se dostala na jeden blog, který píše holčina, co se věnuje modelingu, takže se zastává všech modelek, jak je to těžká práce a jak to nemůže dělat každý.  A taky napsala článek, jak si kluk vždycky radši vybere štíhlou holku, narozdíl od té trochu při těle. Já si myslím, že každý si vybere podle toho, jaký je. A po několika vztazích si možná ten kluk radši vybere normální holku, klidně i trochu při těle, která se ho nebude pořád ptát, jestli není tlustá, každý druhý týden drží novou dietu a nebude mu dělat scény kvůli jídlu, protože kdo by na to měl nervy každý den?

Když jdu po městě, rozhodně nepotkávám jenom štíhlé lidi a kolikrát potkám malého hubeného kluka, který se vede s pořádně macatou holkou. Na co si to tady hrajeme? Že jenom hubené holky jsou šťastné a mají na to najít si kluka? Reálný život není časopis, kde se můžeme digitálně upravit, a to jestli se nám v životě daří a mám se dobře, přece nezávisí na tom, kolik vážím. Vždycky může přijít nějaká nemoc, nehoda a budu pak mít chtít vedle sebe někoho, kdo v okamžiku, kdy už nebudu vypadat dokonale, mě opustí, protože je se mnou jen kvůli tomu, jak vypadám?

A proto díky za ženské, které se neberou tak vážně. A překvapivě to budou možná ty baculky, které po večerech "musí" brečet do polštáře, protože každá ženská, která váží nad šedesát kilo, "závidí" těm hubeným. 

úterý 14. ledna 2014

Doplňování knihovny

O Vánocích jsem dostala dvě knížky.

Zahrada kouzel od Sarah Addison Allenové

Poslední dítě od Johna Harta. Detektivní příběh o tom, jak třináctiletý Johnny hledá svou rok nezvěstnou sestru dvojče. Jeho rodina se rozpadla a on místo, aby chodil do školy, jezdí po okolí, mapuje si jeho obyvatele a nebezpečné lidi. Je to hodně zvláštní příběh. Trochu mystický, hodně drsný, konec nebyl špatný, ale ohledně Johnnyho otce nedotažený.

Zahrada kouzel má zvláštní kouzelnou atmosféru. Je tam špetka magie, která ozvláštňuje život kolem nás. Jabloň, která po lidech háže jablka. Hlavní hrdinka Claire vaří jídla s bylinkami ze zahrádky, která dokáží lidi různě ovlivnit. Do domu vedle Claire se přistěhuje nový soused, který o ni projevuje zájem a ona se ho snaží odradit tím, že mu vaří jídla s příslušnými bylinkami. Ale nějak se nedaří. Do městečka se také po několika letech vrací její mladší sestra Sydney se svou dcerkou, která utíká před násilnickým přítelem. A hodně vtipná je postava Evanelle, stařenky, která má  nutkání neustále dávat různým lidem věci, které se jim budou hodit.
 
Proto jsem taky neodolala a když jsem v Levných knihách objevila Dívku, která sahala po hvězdách od stejné autorky a ještě za 29,-Kč, nemohla jsem ji tam nechat. Má nádhernou modrou obálku se třpytivým měsíci a motýlky. Je zasněná a moc hezká. Emily se po smrti své matky stěhuje do jejího rodného městečka ke svému dědečkovi. Zjistí, že její dědeček je obr (měří asi 270 cm), že v jejím pokoji se mění tapeta podle její nálady a že v městečku není vítaná, kvůli jakési záhadné věci, co provedla její matka, než odešla. Kolem domu v noci poletují světýlka a její sousedka Julie peče úžasné dorty, jejichž vůní se k sobě snaží někoho přivolat.
 
Nerozvážní muži vždycky bývají překvapení následky svých činů, říkávala Stela. V posledním roce manželství na všem, čeho se dotkl, nechával jemný černý prach, což byl důkaz jeho černého srdce, tvrdila. Když ten jemný prach objevila u jiných žen - na lýtkách, když v létě nosily šortky, a za ušima, když si vyčesaly vlasy - konečně ho vyhodila.
 
-Stela je tak trochu jako kometa, když prolétá kolem, přitahuje k sobě kosmické smetí.
-A ty ses nechtěl stát součástí jejího ohonu?
-Náhle mě přitáhlo jiné nebeské těleso.
 
Nevloudíš se mi do srdce. Neobloudíš mě a nepřesvědčíš mě, že je to opravdové a navždy. Naposledy jsem se z toho dostávala roky. Tentokrát už o žádné věčnosti mluvit nebudeme. Nebudeš mi nic slibovat a já tobě taky ne....Víš o kolik by to pro mě bylo snazší, kdybys mi slíbil jen lásku na jednu noc? Tenkrát? Dochází ti vůbec, jak moc jsem tě nenáviděla za to, že jsi mě přesvědčil, že mě miluješ?
 
Sbírku Jane Austenové jsem doplnila o Northangerské opatství. Její první knížka, vydaná jako poslední. Catherine Morlandovou pozvou známí jejich rodičů z městečka do Bathu a uvedou jí poprvé do společnosti. Seznámí se zde s panem Tilneym, do kterého se postupně zamiluje. Spřátelí se s Isabellou, která se zasnoubí s jejím bratrem a jsou si spolu velmi blízké, do té doby, než pozná Tilneyho sestru, která se ukáže být lepší přítelkyní než Isabella. Tento román je lehká parodie na temné romány, které čte hlavní hrdinka, a pod jejich vlivem hledá záhady a  vraždy.
 
"Proboha! Vždyť je to James!" vyhrkla zároveň Catherine. Jakmile je mladí muži spatřili, byl kůň stržen tak prudce  zpátky, že si málem sedl na zadek, kočí vyletěl z dvoukoláku, pánové seskočili  za ním a dali mu kočárek na starost.
 
"Rukulíbám, máti! Jak se vám daří?" zahlaholil a potřásl jí srdečně rukou. "Kdepak jste splašila ten hrozný klóbrc, vypadáte v něm jako stará čarodějnice. Tohle je Morland, přijeli jsme k vám na pár dní na návštěvu, a tak se nám musíte někde poblíž poohlédnout po dvou postelích." Toto oslovení zřejmě uspokojilo nejvřelejší přání matčina srdce, neboť syna uvítala s největším potěšením a láskou. Oběma mladším sestrám věnoval stejný díl bratrské náklonnosti, neboť se každé zeptal, jak se má, a podotkl, že jsou obě příšerně ošklivé.
 
"Když jste usoudila, že můj bratr chce požádat slečnu Thorpovou o tanec jen z dobrosrdečnosti, přesvědčilo mě to o tom, že sama jste dobrosrdečnější, než všichni lidí na světě."
 
A opět Levné knihy. Za cenu 29,-Kč jsem si pořídila knížku pro čtenáře od 12 let Traviči ze země Caux, díl první Dutý drahokam. Má překrásnou obálku a je o zemi, kde se bylinkářství a léčení stalo trestným a každý se při jídle bojí o život, protože může být nečekaně otráven. Proto si lidé najímají ochutnavače. Jsem pouze zklamaná z toho, že dalších dvou dílů se zřejmě nedočkám, když na bux.cz je knížka za 329,-Kč a v levných knihách je již ve výprodeji. Hlavní hrdinka je Jedovatá Břečťanka, která se vypraví zachránit svého strýce léčitele - apoteopata, který před rokem odešel vyléčit krále, a zpět se nevrátil.
 
Levné knihy. Knížka o čaroději Kedrigernovi I od Johna Morressyho. Cena 49,-Kč. Zatím jsem se k ní ještě nedostala. Ale jak z názvu můžete soudit, je to fantasy. Pro větší děti i pro dospělé.
 
Na cestě ke mě domů je ještě Okřídlená duše, duchařská detektivka,  a Francouzský život, jelikož miluju číst o jídle.
 
Na závěr doporučený film.
Mám ráda Jane Austenovou a proto se mi i moc líbil film Láska podle předlohy. Hlavní hrdinky založí čtenářský klub, ve kterém se budou číst knížky Jane Austenové,  protože "Jane Austenová je perfektní protijed. Na život." Mezi ně se přimíchá jeden muž. Moc se mi líbily jejich diskuse o knihách a to, jak si knížky promítali do svých životů a vztahů.
 
"Nikdy nepodceňuj sílu dobře napsaného dopisu."
 
"...takže Austenová chce, aby její hrdinka byla lesbička, nebo je lesbička, aniž by o tom autorka věděla?"
 
- Myslíš, že má nádor na mozku?
- Myslím, že se zamiloval.
-Já jsem pro ten nádor.
 
Jenom Jane Austenová a nikdy jinak.

středa 8. ledna 2014

Filmový večer

Můj Muž odjel na dva dny na poradu a pokaždé když není doma, jsem vzhůru minimálně do půl dvanácté, protože nemůžu spát. Aspoň jsem se mohla podívat na filmy, do kterých se mu nechce.
Little Miss Sunshine - rodinná road movie, ve které se dosti nesourodá rodinka vydala na soutěž krásy se sedmiletou Olive. Tatínek uznává jen vítěze, protože vymyslel nějaký program, jak být úspěšný, na kterém chce vydělávat. Strýček Frank se právě pokusil o sebevraždu z nešťastné lásky a úpadku své kariéry. Děda, kterého vyhodili z domova důchodců, protože šňupe heroin. Patnáctiletý bratr Dwayne, který složil slib mlčenlivosti, dokud se nedostane na leteckou akademii. A maminka. Odpočinkový pohodový film. Závěrečný tanec, který Olive nacvičovala se svým dědou byl opravdu překvapení večera.
 
Film jsem shlédla docela rychle a tak jsem si řekl, že bych se mohla kouknout kousek
Nic nás nerozdělí, jak se jim povedlo natočit tsunami. Sprostě jsem přetočila prvních deset minut, aby mě smetla obrovská přílivová vlna a já už potom film nedokázala vypnout. Po skončení jsem poctivě dokoukala i těch prvních deset minut.
Manželé přijeli do Thajska oslavit Vánoce se svými třemi syny. Vlna je rozdělí a tak se snaží přežít a doufají, že se opět shledají a hlavně, že druhá část rodiny je stále naživu. Film je inspirován skutečným příběhem jedné rodiny. Není to hollywoodská produkce, je to španělský film. Rozhodně je to silný, drsný a hodně krvavý příběh. Pamatuju se, jak jsme před lety v televizi sledovali záběry tsunami s mrazením v zádech. Bylo to opravdu děsivé. Tady si to prožijete se vším všudy. Matku hraje Naomi Watts, která si vytrpěla nejvíc. Naprosto strhující byl Tom Holland jako její nejstarší syn Lucas. Připravte si pevné nervy a kapesníčky.
 
A na závěr Volavka versus Skrytá identita
 
Skrytá identita je remakem hongkongského filmu a asi je známější, ale pro mě je to naprosto zbytečný film s přepálenou stopáží 150 minut.
 
Sledujeme příběh dvou mužů. Jeden jako tajný policista vstoupí v utajení, o kterém ví jednom dva lidé, do služeb mafie. Buď ho pronásleduje policie nebo ostatní gangsteři. Druhý nastoupí jako mafiánský špion k policii. V průběhu několika let se oba vypracují na vyšší pozici. Obě strany začnou hledat špeha ve vlastních řadách a oni navzájem se snaží odhalit. Kdo první odhalí špeha, přežije.
 
Volavka má naprosto úžasné tempo, ničím se nezdržuje a napětí se stupňuje.
Skrytá identita má občas dobré scény, ale tempo naprosto ničí scény s hlavním hajzlem mafiánem Jackem Nicholsonem. Naprosto zbytečně se tam vykecává s prominutím o h....
 
Je tu i velký rozdíl v pojetí mafiánského špiona. Andy Lau ve Volavce ho hraje jako nešťastného člověka, který by s tím rád skončil, ale ví, že to nejde. Cítíme jeho rozpolcenost. Naproti tomu Matt Damon ho hraje jako naprostého slizkého hajzla a slabocha, který se chová jako hajzl i ke své přítelkyni a ke kterému člověk necítí nic než odpor. Ve spoustě filmů mám Matta ráda, ale tady to fakt zabil.
 
Ve Skryté identitě je jediný kdo ji táhne Leonardo. Byl výborný, ale sorry, jeden herec film nezachrání.
 
Naprosto zbytečná v SI byla postava policajta Marka Wahlberga, který tam byl jenom proto, že nenávidí postavu Matta Damona. Asi aby se ukázalo, že policajti mají na zločince čich. A na hollywoodský přidaný konec.
 
V SI spojili navíc dvě postavy v jednu. Přítelkyně mafiánského špiona, která byla ve Volavce pravděpodobně spisovatelkou a psycholožku, ke které chodil utajený policista a měli spolu přátelský vztah. V SI se z ní stala psycholožka přítelkyně Matta Damona, aby se s ní posléze mohl Leonardo vyspat. Protože v Americe to prostě bez sexu ve filmu nejde. Nechápu, že dostal Oscara za nejlepší film. Na Volavku prostě nemá.